voedings- en communicatieproblemen bij Downsyndroom2024-04-29T12:13:22+02:00

Voedings- en communicatieproblemen bij Downsyndroom

Logopedie bij Downsyndroom start vaak al vanaf de geboorte (prelogopedie). De logopedist begeleidt dan de eet- en drinkontwikkeling.  De logopedist helpt onder andere bij problemen bij borst- en/of flesvoeding, lepelvoeding, stukjes eten, het stimuleren van het kauwen en het drinken uit een rietje en open beker.

Daarnaast is er aandacht voor de communicatie. Er wordt gekeken naar de voorwaarden van de spraak-taalontwikkeling zoals oogcontact, imitatie, beurtgedrag en gericht luisteren. Vaak maakt de logopedist gebruik van ondersteunende gebaren, foto’s, picto’s of plaatjes (Totale Communicatie).
Wanneer de taalontwikkeling op gang komt, richt de behandeling zich op communicatie in zinnen en zal de uitspraak van de klanken en woorden geoefend worden.

Overleg met de ouders, kinderarts, het downteam en andere disciplines/instanties is belangrijk zodat uw kind zich in een veilige omgeving kan ontwikkelen en de logopedische zorg zo optimaal mogelijk is.

Berber Feikens- Gorter heeft ruime ervaring in het werken met kinderen met downsyndroom. Berber werkt o.a. volgens de handreiking voor de logopedische behandeling van jonge kinderen met downsyndroom van 0-4 jaar opgesteld door de VBVC (Vroegbegeleiding Voeding en Communicatie) Assen.

Voor meer informatie kunt u kijken op:
www.downsyndroom.nl
www.prelogopedie.nl

Een bekende situatie? Maak dan een afspraak

Wilt u eerst nog wat meer informatie?

Aanmelden  Behandeltraject Vergoeding