Slik- en communicatieproblemen bij
niet aangeboren hersenletsel
Niet- aangeboren hersenletsel (NAH) houdt in dat u, uw partner of uw kind door een hersenbloeding, herseninfarct of een trauma letsel heeft overgehouden. Dit kan op lichamelijk gebied (bijvoorbeeld door een halfzijdige verlamming), maar ook op cognitief, emotioneel en talig gebied. Letsel op cognitief gebied heeft invloed op de communicatie (bijvoorbeeld moeite om de aandacht bij een gesprek te houden). Daarnaast kunt u emotioneel zijn veranderd door het NAH (u bent sneller verdrietig/boos). Op talig gebied kan er een afasie, dysartrie of apraxie zijn ontstaan. Vaak is er een combinatie van problemen waar u, uw partner of uw kind tegenaan loopt.
Logopedie kan ervoor zorgen dat de communicatieproblemen (afasie, dysartrie of apraxie) en/of slikproblemen(dysfagie) verminderen of stabiel blijven waardoor contact met de (in)directe omgeving verbetert en de communicatieve zelfredzaamheid vergroot.
Arjenne Hellinga – de Jong heeft ruime ervaring in het werken met Niet-Aangeboren Hersenletsel. Arjenne werkt volgens de meest recente richtlijnen van NVLF zoals de Richtlijn Diagnostiek en behandeling van Afasie.
Wilt u meer informatie? Bekijk deze links: